Každého piateho muža trápi rednutie a vypadávanie vlasov

Vypadávanie vlasov je problém, ktorý postihuje milióny ľudí po celom svete bez ohľadu na vek či pohlavie. Tento jav môže byť spôsobený mnohými faktormi, ako je genetika, hormonálne zmeny, stres či vek. Strata vlasov môže mať výrazný dopad na sebavedomie a celkovú pohodu človeka, čo mnohých vedie k hľadaniu účinných riešení.

Našťastie, vďaka pokrokom v medicíne a dermatológii existuje niekoľko metód, ktoré môžu pomôcť obnoviť rast vlasov alebo zlepšiť ich vzhľad. Pozrime sa na tri konkrétne medicínske zákroky, ktoré sú v súčasnosti jednými z najvyhľadávanejších v boji proti vypadávaniu vlasov.

Muž držiaci sa na hlavu. Blog na tému vypadávanie vlasov.

Vypadávanie vlasov a možnosti liečby

Vypadávanie vlasov je pre mužov často citlivým problémom, ktorý môže mať vplyv na ich sebavedomie a spokojnosť so životom.

Podľa nedávnych prieskumov až dve tretiny opýtaných mužov uviedli, že ich vzhľad má priamy vplyv na kvalitu ich života. Každý piaty muž zároveň uviedol, že je nespokojný so svojimi vlasmi kvôli plešateniu alebo tvorbe kútov. Zaujímavé tiež je, že polovica opýtaných mužov verí, že estetický zákrok by mohol významne prispieť k zlepšeniu kvality ich života.

Tieto štatistiky odhaľujú nielen rozšírenosť obáv mužov o vypadávanie vlasov, ale aj ich ochotu hľadať riešenia, ktoré by im pomohli cítiť sa lepšie vo vlastnej koži. Preto je dôležité, aby aj muži vedeli, že existujú efektívne možnosti liečby, ktoré môžu týmto problémom čeliť a pomôcť im obnoviť nielen vlasy, ale aj sebavedomie.

Laserové ošetrenie pokožky hlavy

Na prevenciu proti mužskému typu vypadávania vlasov – androgenetickej alopécii – ponúka naša klinika inovatívne laserové ošetrenie pokožky hlavy, ktoré u nás vykonáva dermatologička MUDr. Alexandra Viestová.

Táto neinvazívna metóda stimuluje rast vlasov, zvyšuje ich hustotu a hrúbku a podporuje vznik nových vlasových folikulov, čím efektívne bráni ďalšiemu vypadávaniu vlasov. Laserové impulzy aktivujú regeneračné procesy a podporujú rast nových folikulov.

Laserové ošetrenie ako riešenie pre vypadávanie vlasov.

Pre ešte lepšie výsledky kombinujeme laserové ošetrenie s plazmaterapiou, ktorá využíva rastové faktory získané z pacientovej vlastnej krvi. Tieto faktory sú po odbere krvi a jej centrifugácii aplikované priamo do vlasových cibuliek. Vďaka anesteziologickému spreju, ktorý znižuje citlivosť pokožky, sa pacienti počas zákroku cítia komfortne.

Pred týmto zákrokom nie je nutné vlasy strihať ani holiť. Liečba je najúčinnejšia, ak androgenetická alopécia netrvá dlhšie ako osem rokov. Potom sa dajú už len udržiavať existujúce vlasy, no nedajú sa obnoviť tie vypadnuté.

Laserové ošetrenie nie je efektívne na miestach, kde sa nenachádzajú žiadne vlasové folikuly - v tomto prípade odporúčame skonzultovať možnosť vlasovej transplantácie. O vhodnosti liečby rozhoduje lekár po dôkladnom trichoskopickom vyšetrení.

Transplantácia vlasov

Najefektívnejšou metódou v boji proti rednutiu a vypadávaniu vlasov je transplantácia vlasových korienkov. Pred zákrokom najskôr priamo na klinike pacientom skrátime vlasy, takže nie je nutné aby si ich strihali sami.

Pri tejto procedúre sa vlasové folikuly zoberú zo zadnej časti hlavy, kde vlasy rastú husto, a umiestnia sa do oblastí, kde sú vlasy riedke. Tieto presunuté korienky si zachovávajú schopnosť rásť aj na novom mieste, čo znamená, že výsledok je dlhotrvajúci.

Pri transplantácii vlasov, ktorá prebieha pod lokálnou anestéziou a trvá približne 8 hodín, sa v ambulantných podmienkach najskôr získajú vlasové folikuly z darcovskej oblasti. Tie sú potom starostlivo umiestnené na recipientné miesto, kde dochádza k ich prihojeniu.

Ukážka pred a po zákroku transplantácia vlasov.

Po zákroku je dôležité dodržiavať oddychový režim a chrániť transplantované aj odberové miesto pred slnkom a znečistením. Približne dva týždne po transplantácii je bežné, že nové vlasy vypadnú, čo je však iba dočasný jav. Rast nových vlasov obvykle začína po troch mesiacoch a konečné výsledky môžete očakávať zhruba šesť mesiacov po zákroku. Úspešnosť prijatia transplantovaných vlasových folikulov je viac než 95 %.

Optimálny vek pre zákrok sa určuje individuálne, väčšinou ho však vyhľadávajú muži vo veku 30 – 40 rokov. Pred zákrokom sa skúma aj rodinná anamnéza, aby sme mohli predpovedať trend straty vlasov a naplánovať ďalšie postupy či priamo zákroky. Na našej klinike vykonáva tento zákrok Dr. Ilker Apaydin a MUDr. Magdalina Kraynina.

Tetovanie vlasových folikul

Scalp Micropigmentation (SMP), alebo mikropigmentácia pokožky hlavy, je moderná technika, ktorá sa rýchlo stáva obľúbenou alternatívou alebo doplnkom k transplantácii vlasov. Táto metóda účinne simuluje vzhľad hustejších vlasov alebo pomáha skryť plešiny. Ide teda o vhodné riešenie pre mužov aj ženy, ktorí čelia problémom s riedkymi vlasmi, plešatosti alebo si prajú prekryť jazvy na pokožke hlavy.

Zákrok sa vykonáva bez anestézie - v porovnaní s klasickým tetovaním je menej bolestivý, pretože sa používajú jemnejšie ihly a pigment sa aplikuje plytšie do kože. Efekt tetovania je dlhotrvajúci, ale treba mať na pamäti, že intenzita farby sa môže časom znižovať. Tento postupný úbytok farby ovplyvňujú rôzne faktory, ako je typ pokožky, množstvo slnečného žiarenia, ktorému je pokožka vystavená, alebo kvalita starostlivosti o pokožku.

Pigment sa prispôsobuje farbe pokožky a vlasov, aby výsledok zostal prirodzený aj pri šedivení vlasov. Pri ďalšom rednutí vlasov je možné procedúru opakovať a udržať tak rovnomerný vzhľad.

Metóda SMP je ideálna pre tých, ktorí hľadajú menej invazívne riešenia alebo si prajú zvýšiť hustotu vlasov po transplantácii. Jana Svarínová, naša odborníčka na oblasť permanentného make-upu, odporúča SMP ako bezpečnú a efektívnu možnosť pre tých, ktorí chcú zlepšiť estetiku svojich vlasov bez nutnosti chirurgického zákroku.

Tetovanie vlasových folikul.

Naši odborníci sú pripravení poskytnúť vám individuálnu konzultáciu a odporučiť najvhodnejšiu metódu liečby vypadávania vlasov podľa vašich potrieb a očakávaní.

Objednať sa na konzultáciu môžete cez tento kontaktný formulár alebo na telefónnom čísle +421 948 883 883. Kontaktujte nás a dohodneme si stretnutie, aby sme spolu mohli začať pracovať na vašom novom, sebavedomejšom ja.

Tešíme sa na vás v krásnych priestoroch našej kliniky v Bratislave na Gorkého 4.

Váš MB Clinic tím & MUDr. Martin Boháč

Previous
Previous

Tipy na vianočné darčeky pre milovníkov krásy od MB Clinic

Next
Next

Predstavujeme Gentroot: Transplantácia vlasov a ďalšie zákroky pre mužov