Nadmerné potenie: Ako sa ho zbaviť vďaka botulotoxínu

Nadmerné potenie trápi veľkú časť populácie, obzvlášť počas letných mesiacov. Tento stav, známy aj ako hyperhidróza, môže spôsobovať nepohodlie a stres kdekoľvek a kedykoľvek.

Nadmerné potenie a jeho príčiny

Nadmerné potenie je stav, ktorý sa môže prejaviť v rôznych častiach tela. Najčastejšie postihnuté oblasti sú dlane, chodidlá a podpazušie. Ľudia trpiaci nadmerným potením sa často cítia nepríjemne a pociťujú stres, čo vedie k zníženiu sebavedomia a pocitu nepohodlia, keď sú v spoločnosti.

Príčiny hyperhidrózy sú rôznorodé – môže byť spôsobená genetikou alebo hormonálnymi zmenami. Napríklad v období puberty, tehotenstva alebo menopauzy môžu byť ženy náchylnejšie na nadmerné potenie v dôsledku hormonálnych zmien.

Žena, ktorú trápi nadmerné potenie a kvapká jej pot z brady.

Ako potlačiť nadmerné potenie

Nadmerné potenie a jeho príznaky sa dajú zmierňovať niekoľkými spôsobmi. Napríklad nosením voľného oblečenia, najmä z prírodných materiálov ako bavlna. Taktiež používaním antiperspirantov, ktoré môžu pomôcť zmierniť nepríjemný zápach spojený s potením. Pri potení chodidiel pomôže nosenie kožených topánok namiesto topánok zo syntetických materiálov.

Avšak, tieto stratégie nefungujú pre každého a čo je najdôležitejšie, iba zmierňujú príznaky a neriešia problém od základu. V tomto prípade je potrebné posunúť sa k efektívnejším liečebným metódam.

Jednou z takýchto metód je aplikácia botulotoxínu, čo je často najúčinnejší spôsob liečby nadmerného potenia na dlaniach, chodidlách a v podpazuší.

Ako funguje botox proti nadmernému poteniu

Botulotoxín, ľudovo známy aj ako „botox“, funguje tak, že blokuje nervové signály smerom k potným žľazám. Keď sa tieto nervové signály zablokujú, potné žľazy prestanú produkovať pot.

Pred samotným zákrokom sa na oblasť aplikuje lokálna anestézia, aby sa zmiernilo potenciálne nepohodlie. Lekár následne injektuje malé množstvo botulotoxínu priamo k potnej žľaze pomocou tenkej ihly.

Tento postup sa opakuje na rôznych miestach, aby sa dosiahlo rovnomerné rozloženie botulotoxínu a efektívne potlačenie nadmerného potenia. Celý proces je navrhnutý tak, aby bol pre pacienta čo najpohodlnejší.

Koľko stojí botox proti poteniu a ako dlho vydrží výsledný efekt

Cena liečby botulotoxínom sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov, napríklad od liečenej oblasti na tele alebo množstva potrebného botulotoxínu. Stanovuje sa preto individuálne.

Účinky botulotoxínu sa zvyčajne začnú prejavovať už niekoľko dní po zákroku a úplný efekt sa rozvinie do 2 týždňov. Procedúra je relatívne rýchla a obvykle trvá približne 15 – 30 minút. Výsledný efekt môže trvať 6 – 12 mesiacov, potom sa môže procedúra opakovať znova.

Výhody a nevýhody botoxu proti nadmernému poteniu

Výhody botoxu proti poteniu:

Účinnosť – Botulotoxín je veľmi účinný v blokovaní nervov, ktoré stimulujú potné žľazy, čím sa redukuje potenie.

Rýchlosť – Výsledky sa často prejavujú už do niekoľkých dní po ošetrení.

Trvanie – Účinky botulotoxínu môžu trvať až niekoľko mesiacov.

Zlepšenie kvality života – Tí, ktorí sa trápia nadmerným potením, môžu vďaka botulotoxínu výrazne zlepšiť kvalitu ich života.

Nevýhody botoxu proti poteniu:

Vedľajšie účinky – Aj keď sú zriedkavé, môžu sa vyskytnúť mierne reakcie ako bolesť, modriny alebo citlivosť v mieste vpichov. Preto je dôležité prediskutovať s lekárom možné riziká.

Dočasný efekt – Botulotoxín nie je trvalé riešenie nadmerného potenia. Aby sa zachovali jeho účinky, bude potrebné pravidelné ošetrenie.

Botox napichávaný do podpazušia ženy. Botox zastavuje nadmerné potenie.

Ak máte záujem o ošetrenie botulotoxínom proti nadmernému poteniu alebo ak sa o ňom chcete dozvedieť viac, vyplňte tento kontaktný formulár alebo nám zavolajte na telefónne číslo +421 948 883 883.

Liečbu nadmerného potenia botulotoxínom vykonáva u nás v MB Clinic skúsená dermatologička MUDr. Alexandra Viestová. Tešíme sa na vás v krásnych priestoroch našej kliniky v Bratislave na Gorkého 4.

Váš MB Clinic tím & MUDr. Martin Boháč

Previous
Previous

Správna starostlivosť o pokožku v lete a po ňom

Next
Next

Máj je mesiac povedomia o rakovine kože