Správna starostlivosť o pokožku v lete a po ňom

Leto je ročné obdobie, kedy si väčšina z nás užíva teplé dni, slnko a čas strávený vonku. Slnko nám síce dodáva energiu a teplo, ale môže tiež predstavovať výzvu pre našu pokožku. Preto je v tomto ročnom období a po ňom obzvlášť dôležitá adekvátna starostlivosť o pokožku, aby sme ju mohli chrániť pred nepriaznivými účinkami slnka.

Prečo je dôležité starať sa v lete o pokožku?

Letná starostlivosť o pokožku je zásadná, pretože v teplých mesiacoch je koža pravidelne vystavená silnému slnečnému žiareniu. Toto žiarenie, hoci nám dodáva vitamín D, môže spôsobiť poškodenie pokožky a jej spálenie.

Slnečné lúče navyše oslabujú schopnosť pokožky opravovať poškodenú DNA, čo môže mať dlhodobé následky na jej zdravie a vzhľad. Preto je správna letná starostlivosť o pokožku kľúčová. Pomocou primeraných opatrení, ako je používanie kvalitnej SPF ochrany, hydratácia a pravidelná kontrola znamienok, môžeme minimalizovať tieto riziká a udržať našu pokožku zdravú a krásnu.

Žena v klobúku a plavkách, za ňou je more. Blog o tom, ako vyzerá správna starostlivosť o pokožku.

Prvý krok: Pripravte pokožku na pobyt na slnku

Starostlivosť o pokožku začína ešte pred kontaktom so slnečnými lúčmi. Opaľovacie krémy s vysokým faktorom ochrany pred UV žiarením sú počas celého leta nevyhnutnosťou. SPF krém by sa mal nanášať aspoň 30 minút pred pobytom na slnku a potom pravidelne počas celého dňa.

Hydratácia pokožky je tiež kľúčová. Pred vystavením sa slnku aplikujte hydratačný krém alebo olej, aby ste zabránili vysušeniu pokožky. A samozrejme, ak je to možné, vyhnite sa opaľovaniu v čase najväčšej slnečnej intenzity, obvykle medzi 10:00 – 16:00 hod.

Starostlivosť o pokožku po spálení

Napriek všetkým opatreniam sa môže stať, že sa na slnku spálite. V takom prípade je dôležité rýchlo reagovať.

Tipy na starostlivosť o pokožku po spálení

  1. Na spálené miesta aplikujte chladný obklad

  2. Pite dostatok tekutín, aby ste predišli dehydratácii

  3. Vyhýbajte sa ďalšiemu kontaktu s priamym slnkom

  4. Udržujte pokožku hydratovanú

Ak sú vaše spáleniny veľmi bolestivé, rozsiahle alebo sa objavia pľuzgiere, určite vyhľadajte lekársku pomoc.

Hydratácia pokožky po lete

V lete je pokožka viac namáhaná. Slnečné lúče, slaná morská voda, chlór z bazénov a časté potenie môžu spôsobiť, že naša pokožka stráca prirodzenú vlhkosť a hydratáciu.

Práve preto je nevyhnutné po lete venovať osobitnú pozornosť obnove a intenzívnej hydratácii pokožky. Kvalitné hydratačné krémy sú samozrejmosťou, no hlbšiu a trvalejšiu hydratáciu ponúkajú správne zvolené kozmetické procedúry. Prezrite si našu ponuku kozmetických procedúr, ktoré sú vždy prispôsobené individuálnym potrebám vašej pleti a poskytujú jej tú najlepšiu regeneráciu po horúcom lete.

Kontrola znamienok po lete

Keď slnečné žiarenie po lete zoslabne, je dôležité venovať pozornosť kontrole znamienok na pokožke. Domáca kontrola znamienok je jednoduchá a môže zachrániť život. Pozorne si prezrite svoje znamienka a sledujte akékoľvek zmeny vo veľkosti, tvare, farbe alebo okraji.

Venujte zvýšenú pozornosť znamienkam, ktoré:

  • Vyzerajú inak ako ostatné (znak „škaredého káčatka”)

  • Sú na pocit drsné alebo šupinaté

  • Svrbia

  • Krvácajú alebo mokvajú

  • Majú perleťový vzhľad

  • Vyzerajú ako rezná rana alebo vyrážka, ale nehoja sa

O detailnejšom samovyšetrení znamienok sme zverejnili príspevok na našom Instagrame, kde vysvetľujeme správny postup. Znamienka je totiž vhodné samokontrolovať raz mesačne.

Pravidelné návštevy dermatológa sú nevyhnutné, aby ste si boli istí, že vaša pokožka je v poriadku. Znamienka si môžete nechať odborne skontrolovať aj na našej klinike u našej vynikajúcej dermatologičky MUDr. Alexandry Viestovej. A nezabudnite ani na vašich najmenších, keďže detská koža je mimoriadne zraniteľná. V prípade nálezov je možné nechať si znamienka na našej klinike aj odstrániť.

Na vyšetrenie znamienok sa môžete objednať telefonicky na čísle +421 948 883 883 alebo prostredníctvom rezervačného formulára.

Doktorka kontroluje znamienka na pokožke pacientky.

Nezabúdajte na dôležitosť ochrany pred slnkom, pravidelné hydratovanie, liečbu spálenín a kontrolu znamienok. Dúfame, že tento blog vám poskytol užitočné informácie, ktoré vám pomôžu udržať vašu pokožku zdravú po celý rok.

Tešíme sa na vás v krásnych priestoroch našej kliniky v Bratislave na Gorkého 4.

Váš MB Clinic tím & MUDr. Martin Boháč

Previous
Previous

Permanentné tetovanie obočia: Cesta k prirodzenosti a sebavedomiu

Next
Next

Nadmerné potenie: Ako sa ho zbaviť vďaka botulotoxínu