Máj je mesiac povedomia o rakovine kože

Rakovina kože je vážnym ochorením, ktorého výskyt na Slovensku sa za posledných 30 rokov podľa národného onkologického inštitútu viac ako strojnásobil. Vo viac ako 90 % prípadov je možné jej predísť vďaka včasnej diagnostike. Jedným zo spôsobov, ako predchádzať tejto chorobe, je aj pravidelná kontrola u dermatológa.

Rakovina kože: Čo treba vedieť pred letom

So začiatkom leta trávime viac času vonku na slnku. Slnko môže byť jedným z hlavných prispievajúcich faktorov k vzniku melanómu, jedného z najagresívnejších typov rakoviny kože. Počas mája je dôležité vedieť, ako sebe a svojej pokožke pomôcť a ako sa pred touto chorobou efektívne chrániť.

Ženský krk s dvomi znamienkami. Blog na tému rakovina kože a kontrola znamienok.

Ako spoznať príznaky rakoviny kože?

Aj keď sa rakovina kože môže prejavovať rôznymi spôsobmi, existuje niekoľko typických príznakov, ktoré by ste nemali prehliadnuť.

  • Zmeny v existujúcich znamienkach: Ak sa vaše znamienko začne meniť vo veľkosti, tvare alebo farbe, je dôležité ísť za odborníkom.

  • Nové znamienka: Zvlášť tie, ktoré sa rýchlo rozrastajú alebo vyzerajú inak ako ostatné na vašom tele.

  • Svrbenie, krvácanie alebo štípanie: Ak znamienko začne svrbieť, krvácať alebo spôsobuje bolesť.

  • Nepravidelné ohraničenia: Znamienka s neostrými okrajmi.

  • Rôzne odtiene: Znamienka, ktoré obsahujú rôzne odtiene hnedej, čiernej alebo dokonca modrej, červenej alebo bielej.

Keď zaznamenáte akýkoľvek z týchto príznakov, je nevyhnutné navštíviť dermatológa čo najskôr. Včasná diagnostika je kľúčom k účinnej liečbe.

 

Rakovina kože a jej prevencia: Ako jej viete zabrániť?

Minimalizovať čas strávený na priamom slnku

Medzinárodná zdravotnícka organizácia odporúča vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu počas letných mesiacov v čase od 11:00 – 15:00. Používanie opaľovacieho krému s ochranným faktorom (SPF) 30 a jeho opakované nanášanie by malo byť samozrejmosťou. K tomu sa ešte odporúča nosenie slnečných okuliarov s UV ochranou, voľný odev s dlhými rukávmi a klobúk so širokým okrajom.

Samovyšetrenie znamienok

Veľmi dôležité je taktiež samovyšetrenie znamienok na mesačnej báze. Všímať by sme si mali najmä farbu, štruktúru, tvar, veľkosť a ohraničenie. Urobiť tak môžete podľa postupu v tomto príspevku na Instagrame.

V prípade podozrivých zmien je potrebné čím skôr navštíviť dermatológa.

Preventívna kontrola u dermatológa

Ďalším krokom prevencie je absolvovanie dermatoskopie – vyšetrenia znamienok, a to aspoň raz za rok. Dermatoskopia je neinvazívna metóda, ktorá využíva mnohonásobné zväčšenie na identifikáciu podozrivých zmien na koži. Na posúdenie stavu znamienka sa osvedčuje dermatoskopické pravidlo ABCDE so sledovaním piatich základných znakov:

A – Asymetry: Pokiaľ je jedna polovica znamienka odlišná od druhej.

B - Border (ohraničenie): Nepravidelné, roztrepčité alebo neostré ohraničenie.

C - Color (farba): Zmeny vo farbe alebo viacero rôznych farieb v jednom znamienku.

D - Diameter (priemer): Znamienka s priemerom väčším ako 6 mm by mali byť kontrolované.

E - Elevation (vyvýšenie): Akékoľvek zvýšenie alebo zmena v raste znamienka nad úroveň kože ale aj do šírky.

Kontrola znamienok na ľavej ruke. Blog na tému, prečo je kontrola dôležitá aby nevznikla rakovina kože.

Rakovina kože je vážnym ochorením, ktorého včasná diagnostika môže znamenať zásadný rozdiel v liečbe. Dermatoskopia je jedným z kľúčových nástrojov v ranej detekcii tohto ochorenia.

Na našej klinike vám s touto metódou pomôže skúsená pani doktorka MUDr. Alexandra Viestová. Neodkladajte svoje zdravie na neskôr. Navštívte nás a dajte si vyšetriť svoju pokožku.

O najnovších trendoch, inováciách a udalostiach na našej klinike informujeme každý mesiac cez newsletter. Prihláste sa na odber a pravidelne vám budeme zasielať aktuálne novinky a exkluzívne informácie priamo do vašej e-mailovej schránky.

Tešíme sa na vás v krásnych priestoroch našej kliniky v Bratislave na Gorkého 4.

Váš MB Clinic tím & MUDr. Martin Boháč

Previous
Previous

Nadmerné potenie: Ako sa ho zbaviť vďaka botulotoxínu

Next
Next

Prémiová starostlivosť o pleť so značkou ZO® SKIN HEALTH