Exozómy: Ich využitie v estetickej a regeneratívnej medicíne

V posledných rokoch sa do povedomia dostávajú rôzne možnosti využitia kmeňových buniekregeneratívnej, či estetickej medicíne.  Aktuálne sa však čoraz viac hovorí o zázračnej sile exozómov, ktoré sú produktom kmeňových buniek a dokážu efektívne prispievať k regenerácii tkanív, či celkovému zdraviu pokožky.

V tomto článku Vám priblížime úlohu exozómov a ich využitie v rámci regeneratívnejestetickej medicíny

Čo sú to exozómy?

Exozómy sú malé vezikuly viazané na membránu, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v medzibunkovej komunikácii. Pochádzajú z buniek a sú nabité proteínmi, lipidmi a nukleovými kyselinami, čo uľahčuje prenos informácií medzi bunkami. To, čo robí exozómy obzvlášť zaujímavými, je ich schopnosť ovplyvňovať správanie buniek, dodať im presne to, čo potrebujú, a tak podporovať ich regeneráciu.

Jednoducho povedané, vieme si ich predstaviť ako poštárov, ktorí roznášajú dôležité  dokumenty a informácie na rôzne miesta, tak aby všetko fungovalo. Vo vašom tele hrajú exozómy podobnú úlohu – títo malí poštári sa presúvajú medzi bunkami a odovzdávajú im informácie a pokyny. Tieto pokyny sa môžu týkať napríklad regenerácie poškodených buniek, podpory tvorby kolagénu alebo upokojenia zápalu. Podobne ako poštári zabezpečujú odovzdanie informácie, tak aj exozómy prispievajú k rovnováhe a zdraviu vášho tela tým, že zaisťujú efektívnu komunikáciu medzi bunkami.



Aké je využitie exozómov v regeneratívnej a estetickej medicíne?

regeneratívnej medicíne sa exozómy skúmajú pre ich potenciál zvýšiť terapeutické účinky, modulovať imunitné reakcie a podporovať regeneráciu tkanív. Vďaka ich schopnosti regenerácie sú vnímané ako sľubný nástroj pre hojenie rán a celkové revitalizovanie buniek.

Využívať regeneračnú silu exozómov je možné aj na riešenie rôznych kožných, či estetických problémov. Exozómy stimulujú produkciu kolagénu, proteínu nevyhnutného na udržanie elasticity pokožky, preto prispievajú k spevneniu a omladeniu pokožky.  Ich regeneračné vlastnosti podporujú opravu a omladenie poškodených kožných buniek, čím prispievajú k hladšej a vitálnejšej pleti.

Majú tiež protizápalové účinky, vďaka čomu sú účinné pri upokojovaní podráždenej pokožky a znižovaní začervenania spojeného s rôznymi kožnými ochoreniami.

 

MUDr. Martin Boháč sa téme kmeňových buniek a regeneratívnej medicíny venuje už niekoľko rokov v rámci výskumu a vývoja na Lekárskej fakulte. So svojimi kolegami spracovávajú najnovšie poznatky a možnosti využitia exozómov v rámci rôznych oblastí medicíny.

U nás v MB Clinic prinášame revolučné ošetrenie DermaPen, ktoré využíva regeneratívnu silu exozómov pre omladenie pokožky.

V prípade otázok alebo záujmu objednať sa na ošetrenie nás môžete kontaktovať prostredníctvom kontaktného formulára alebo na telefónnom čísle +421 948 883 883.

Tešíme sa na vás v priestoroch našej kliniky v Bratislave na Gorkého 4.

Váš MB Clinic tím & MUDr. Martin Boháč



 

Previous
Previous

DermaPen: Revolučná metóda na omladenie pokožky

Next
Next

Stresová inkontinencia: ako sa jej zbaviť aj vďaka ošetreniu IntimBloom